Het Hans Hartzheim Pad

Het “Hans Hartzheim Pad", ook wel de Haagsche Omwandeling is een idee van Hans Hartzheim en is een wandeling die zoveel als mogelijk loopt over de Haagsche stadsgrens met haar buurtgemeenten. Het is een traject van ongeveer 80 kilometer en loopt van het zuidelijk havenhoofd naar het noordelijk havenhoofd. Hieronder de werkelijk gelopen route. Het is niet altijd mogelijk de grens exact te volgen.

Deze kaart is te downloaden zie: VolledigeRouteHansHartzheimPad

V
oor de highlights ga naar de pagina highlights

Radio TV West

RTV West heeft hier ook aandacht aan besteed, zie: Hans Hartzheim Pad op RTV West

YouTube

Mocht deze reportage niet meer aanwezig zijn op de site van RTV West dan heb ik daar zelf een kopie van gemaakt en geplaatste op mijn YouTube kanaal, de rechten blijven van RTV West het filmpje is HIER te vinden

Foto's

Foto’s gemaakt tijdens de route zijn onderaan deze pagina te vinden of op mijn Flickr pagina op: https://www.flickr.com/photos/118414016@N06/albums/72177720302070735

Zoveel als mogelijk de daadwerkelijke stadsgrens volgend

Hieronder een kaart op basis van een analoge gescande CitoPlan© stadskaart van Den Haag waarop ik heb ingetekend de daadwerkelijke stadsgrens, als rode lijn en de route zoals die gelopen is via het Hans Hartzheim Pad, als blauwe lijn. Hier valt te zien dat het niet altijd mogelijk was de stadsgrens exact te volgen. Deze kaart is op te halen op:
Stadsgrens versus daadwerkelijk gelopen route.

Etappe 1 t/m 9

Dit zijn de eerste 9 etappes zie ook: HansHartzheimPad_1_tm_9



Etappe 10 en 11

Dit zijn de laatste twee etappes zie ook: HansHartzheimPad_10_en_11

Volledige beschrijving Hans Hartzheim Pad

Het Hans Hartzheim Pad is een initiatief van mijzelf, welke is ontstaan nadat ik in mei 2022, op 64 jarige leeftijd, ben gestopt met werken en bedacht wat nog meer te doen dan achter de pc te hangen.

Het is een route die zoveel als mogelijk loopt over de Haagsche, grillige en ietwat gekunstelde stadsgrens met haar buurgemeenten zoals Monster, Poeldijk, Wateringen, Rijswijk, Delft, Nootdorp, Zoetermeer, Leidschendam en Delft. Ze loopt van het zuidelijke havenhoofd naar het noordelijke havenhoofd van Scheveningen.
Deze havenhoofden liggen zo’n 240 meter uit elkaar met een stuk zee ertussen, het zeegat.

In het totaal is ze ongeveer 80 kilometer lang en loopt onder meer over een kleine 8 kilometer strand, hoewel dat ook, grotendeels, via de duinen gelopen kan worden.
Verder wat bospaden en merendeels over wandel- en fietspaden. De paden zijn op punten niet al te breed waardoor met twee mensen naast elkaar soms een beetje moeilijk is.

Voor het gemak is de aanname dat we van het zuidelijk havenhoofd naar het noordelijk havenhoofd lopen, tegen de klok in dus. Maar elke andere volgorde is ook heel goed mogelijk.

De volledige route heb ik zelf opgeknipt in elf etappes van verschillende lengtes.
Ik ben naar de start van een etappe met het OV gereisd en de wandeling onderbroken bij een ander OV punt. De volgende etappe startte ik precies op het punt waar ik de vorige etappe heb beëindigd. In sommige gevallen moet er een stukje gelopen worden van of naar de route vanaf een OV punt.

Voor de volledige route, zonder informatie-overhead, zie: Volledige route Hans Hartzheim Pad

Verder ook beschikbaar zijn twee kaarten, op basis van de Google tijdlijn, Zie link: etappe 1 t/m 9 en Zie link: etappe 10 en 11, welke voorzien zijn van commentaar zoals de indeling in etappes en de start/stop plaatsen met OV verbinding, inclusief stukjes die ik hier en daar verkeerd gelopen heb en inclusief stukken rechte lijn waar waarschijnlijk de satellietverbinding weggevallen was.

Ik moest de route splitsen in twee delen in verband met de beperking van Google Kaarten dat er maximaal 9 lagen (=etappes) tegelijk gebruikt kunnen worden.

Op deze pagina is ook een kaart te vinden op basis van een analoge gescande CitoPlan© stadskaart van Den Haag waarop ik heb ingetekend de daadwerkelijke stadsgrens, als rode lijn en de route zoals die gelopen is via het Hans Hartzheim Pad, als blauwe lijn. Hier valt te zien dat het niet altijd mogelijk was de stadsgrens exact te volgen

Mocht iemand haar gelopen hebben stuur dan een mailtje, eventueel met foto’s naar hans@hartzheim.nl ook voor op- of aanmerkingen over de route of haar beschrijving.

Wees voorzichtig check altijd de route vooraf alsmede de bus en tramverbindingen of ze nog actueel zijn. De route loop je altijd op eigen risico. Niet te min. Veel plezier and have fun.

RTV West heeft hier ook aandacht aan besteed, zie: Hans Hartzheim Pad op RTV West

Artikel op de RTV West site

Hier het artikel zoals ze staat/stond op de site van RTV West, copyrights zijn en blijven van RTV West

Het laatste stukje...

Met de laatste etappe, het einde van het noordelijk havenhoofd, was het pad afgesloten.
Was daarmee de cirkel rond, nee, een kleinstukje van zo’n 246 meter moest nog overbrugd worden om de cirkel aaneengesloten te maken.

Maar dat stukje van 246 was over het zeegat tussen het noordelijk- en het zuidelijk havenhoofd. Over water lopen lukt mij nog steeds niet, zwemmen is te gevaarlijk. 

Maar dankzij de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) heb ik de aansluiting tussen beide havenhoofden kunnen maken. Zij waren bereid bij wijze van uitzondering, om mij over water te vervoeren in één van hun bootjes tussen beide havenhoofden en daarmee is de cirkel echt rond.

Hier zijn twee filmpjes van op YouTube, een zeer KORTE en een wat LANGERE:

YouTube

Mocht deze reportage niet meer aanwezig zijn op de site van RTV West dan heb ik daar zelf een kopie van gemaakt en geplaatst op mijn YouTube kanaal, de rechten blijven van RTV West het filmpje is HIER te vinden



Foto’s langs het Hans Hartzheim Pad



Etappe 1




Etappe 2




Etappe 3





Etappe 4






Etappe 5






Etappe 6








Etappe 7





Etappe 8






Etappe 9








Etappe 10





Etappe 11

Etappe 12, het laatste stukje, over het zeegat

Wapen van Hartzheim  

Mogelijk wordt dit gebruikt als aanduiding voor het Hans Hartzheim Pad